Crosstrainer kopen tips

Eenmaal de keuze werd gemaakt en er met zekerheid een crosstrainer in huis komt, is het hoogtijd om te vergelijken. Een toestel van 150 euro valt immers niet te vergelijken met een apparaat van enkele duizenden euro’s. In dit hoofdstuk gaan we dieper in op de factoren die inspelen op de prijsbepaling. Aan de hand van de beschrijving is het dan mogelijk om te bepalen in welke prijscategorie je dient te zoeken. Zware trainingen met veel weerstand werk je niet af op een instapmodel. Gewoon iedere dag een uurtje rustig sporten op de crosstrainer kan dan wel weer perfect op een goedkoper model.

Vliegwiel : een belangrijk onderdeel van het fitnessapparaat is het vliegwiel. Men kan stellen dat een zwaar vliegwiel beter is. Het zal zorgen voor een vloeiende beweging. Aan dit vliegwiel zullen de trappers verbonden zijn en ook de weerstand dient men te regelen met behulp van dit vliegwiel. Indien het dus de bedoeling is om zware trainingen af te werken (met weerstand), dan zal extra aandacht moeten worden besteed aan het vliegwiel.

Aandrijving: het vliegwiel kan op verschillende manieren worden aangedreven. Door middel van een ketting (vergelijkbaar systeem als een fietsketting) of met een V-snaar. Beide methoden hebben hun voor- en nadelen. Een ketting zal bijvoorbeeld iets meer lawaai maken.

Weerstand: de weerstand kan op meerdere manieren worden opgewekt. De meest voorkomende methodes zijn via een magneet of via een band. Magnetische weerstand is duurzamer en maakt minder lawaai. Indien het de bedoeling is om zwaardere trainingen te doen, dan is het interessant om extra aandacht te besteden in dit punt.

Alle hoogwaardige toestellen maken gebruik van een magnetische weerstand. Deze zijn ofwel handmatig, motorgestuurd, computergestuurd of aan de hand van inductie.

Opties: uiteraard hoort bij de meeste crosstrainers een display alwaar men toegang heeft tot tal van gegevens. Onder meer de tijdsduur, snelheid, omwentelingen, verbruikte calorieën en een hartslagmeter kan men vinden op het display. Ook trainingsschema’s horen bij het aanbod.

Algemeen: de prijs is een goede indicator van de kwaliteit. Ook de handleiding eens doornemen kan interessant zijn. De meeste fabrikanten specificeren in deze handleiding waarvoor het toestel geschikt is. Bijvoorbeeld: ‘geschikt voor 3 uur per week op matige intensiteit te trainen’ of ‘professioneel toestel geschikt voor zware (interval)trainingen, iedere dag’. Indien het de bedoeling is om zwarte trainingen af te werken op een ietwat goedkoper toestel, dan is de kans groot dat dit toestel het niet lang zal volhouden.

Conclusie

Dit zijn de belangrijkste zaken. Een stevig toestel met weinig plastiek zal over het algemeen iets minder kwalitatief zijn dan een zwaar exemplaar zonder plastieken onderdelen. Uiteindelijk zal alles afhangen van de behoeftes van de sporter. De specificaties van het toestel online doornemen en eventueel kijken voor online gebruikerservaringen van toestellen kan helpen bij het vormen van een correct beeld omtrent bepaalde crosstrainers.

>>>Bekijk hier alle crosstrainers in onze webshop>>>